E-Ticarete Başlarken

E-TİCARET’E BAŞLARKEN NELERE İHTİYAÇ DUYARSINIZ

E-ticarete girmek istediğiniz için buradasınız. Öncelikle şunu belirtelim, satacağınız ürünü muhtemelen yüzlerce ya da binlerce rakibiniz hali hazırda satıyor. Fakat bu sizi umutsuzluğa sevketmesin, aynı zamanda milyonlarca potansiyel müşteriniz de sizin satış yapmaya başlamanızı bekliyorlar. Yalnızca bundan henüz haberleri yok 🙂 E-ticarette başarılı olmak için fark yaratmalısınız, ürün kalitenizle, fiyat politikanızla, iade ve değişim kolaylığınızla ya da kaliteli müşteri desteği vererek rakipleriniz arasından kolaylıkla sıyrılabilirsiniz.

E-ticarete başlamanız için gereken ilk şey planlama ve bütçe belirlemektir. E-ticarete atılan 10 firmadan 8’i yalnızca plansızlık ve yetersiz bütçe yönetimi sebebiyle ilk yılın sonunu göremez. Aynı hataları tekrarlamamanız için size bir yazı dizisi oluşturduk.

İHTİYAÇLARI BELİRLEMEK

Her işe başlarken önceden planlama yaparak hedefleri buna göre belirlemek size zaman kazandırır. Yetersiz bütçeyle bu işe girmek, hiç girmemekten daha zararlıdır. E-ticarette “bir başlayalım, sonrasına bakarız” tarzı bir yaklaşım zamanınızı ve paranızı boşa harcamanıza sebep olacaktır. Bütçenizi, satacağınız ürünleri, stok adetlerini, satış yapacağınız pazaryerlerini, kullanacağınız kargo şirketini, reklam ve sosyal medya stratejilerinizi ve hatta paketlemede kullanacağınız materyalleri bile önceden planlamanız gerekmektedir.

E-Ticaret Siteniz Dışında Nelere İhtiyaç Duyabilirsiniz?

  • Şirketim Olmadan E-Ticaret Yapabilir miyim?Vergi mükellefi olmadan satış yapamazsınız. Bu kanunlara aykırıdır. İllegal bir biçimde yapabilirsiniz tabii ki fakat uzun vadede bu size kazanç değil çok büyük zararlar verecektir. Yani öncelikle bir şirket kurmalısınız.
  • Fatura EntegrasyonuFatura entegrasyonu, faturalarınızı tek tıkla kesmenize olanak sağlar. Normal şartlarda gelen siparişlerinizin faturalarını elle kesmek zorundasınız. Fakat fatura entegrasyonu sayesinde fatura şablonunuzu oluşturarak kaç siparişiniz olursa olsun tüm faturalarınızı tek tıkla keserek zaman kazanırsınız.
  • Kargo EntegrasyonuEntegrasyonunuzun olmadığı durumlarda sipariş aldığınızda paketleyip kargoya götürürsünüz, kargo görevlisi kargonun sisteme girişini yapar ve size bir takip numarası verir. Takip numarasını sitenize manuel olarak elle girersiniz ve müşteri takip numarasını kopyalayıp ilgili kargo firmasının takip sayfasından kargosunu takip eder. Fakat kargo entegrasyonunuz olursa tüm bu işlemler otomatik olarak gerçekleşir. Siteniz entegrasyon sayesinde kargo firmasına bağlanır ve gelen siparişleri paketledikten sonra tek tıkla kargo sistemine girebilirsiniz. Kargo takip numarası da sitenize otomatik olarak çekilir ve müşteriniz kargo şirketinin takip sayfasına gitmek yerine sizin siteniz üzerinden kargo takibini gerçekleştirebilir. Bu size hem zaman, hem de prestij kazandıracaktır.
  • Pazaryeri EntegrasyonlarıÜrünlerinizi hem sitenizde hem de farklı pazaryerlerinde satmak istiyorsanız entegrasyon hayat kurtarıcı olabilir. Çünkü entegrasyonunuz yoksa örneğin hepsiburada'da satılmış olan bir ürününüzün stoğunu hem diğer pazaryerlerinde hem de kendi sitenizde manuel olarak düşürmeniz gerekmektedir. Bu oldukça zaman kaybettirici bir işlem ve hata yapmanız kaçınılmaz. Entegrasyonlar sayesinde bu işlem otomatik olarak gerçekleşir.
  • Google Merchant & Facebook Katalog EntegrasyonuE-ticaret siteleri için en etkili reklam biçimleri Google Alışveriş Reklamları ve Facebook Katalog reklamlarıdır. Sitenizdeki ürünleriniz, stoklarınız ve fiyat bilgileri gibi bilgiler ilgili entegrasyonlar sayesinde Google ve Facebook veritabanına aktarılır ve sürekli güncel tutulur. Böylece en etkili reklam stratejisinden faydalanabilirsiniz. Eğer reklam verecekseniz (ki reklam vermeden sitenizden satış yapmanız neredeyse imkansızdır) satın alacağınız e-ticaret paketinizin mutlaka bu entegrasyonlara sahip olduğundan emin olun.
  • Ödeme EntegrasyonlarıKredi kartıyla ödeme alabilmeniz için sitenizde sanal pos bulunması gerekmektedir. Eskiden yalnızca bankalardan alınabilen sanal pos artık aracı ödeme kurumlarından da bankalardan çok daha avantajlı ve kolay şekilde alınabiliyor. Payu, Iyzico, PayTR gibi aracı ödeme kurumlarıyla anlaşarak tüm kredi kartlarına taksit avantajıyla sitenizden ödeme alabilirsiniz.
  • Kapıda Ödeme SistemiKapıda ödeme sistemi kargo şirketlerinin sunduğu bir ekstra hizmettir. Ek ücret karşılığında müşterilerinizin ödemeyi elden nakit ya da kapıda kredi kartıyla kargo görevlisine yapmasını sağlayabilirsiniz. Cironuzu artırmak için faydalı bir hizmettir fakat iptal/iade oranlarınızı artırır.
  • Google Analytics, Ads, Search Console ve Facebook PixelDaha önce duymamış olabilirsiniz. Fakat e-ticarete giriyorsanız bunlarla ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Google ve Facebook(aynı zamanda Instagram) sitenize giren ziyaretçilerinizi analiz ederek potansiyel müşterilerinizi yapay zeka sayesinde analiz ederler. Sitenize Google ve Facebook dönüşüm takibi kurulumlarını yaparak reklamlarınızın ürünlerinizi satın alma potansiyeli yüksek müşterilere gösterilmesini sağlarsınız.
  • Etbis KaydıTicaret Bakanlığına bağlı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne kaydolmanız gerekmektedir. Çoğu e-ticaret girişimi bundan haberdar olmadığı için ETBIS kaydı yaptırmadan ticari hayatına devam etmektedir fakat cezalara maruz kalmamak için ETBIS kaydınızı mutlaka yapmanızı öneririz. ETBIS kaydınızı eticaret.gov.tr adresinden gerçekleştirebilirsiniz, kayıt ücretsizdir.

E-TicaretE-Ticarete Giriş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir