E-TİCARET OPERASYONUNUZUN SAĞLIKLI YÜRÜMESİ İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER
ÜRÜN EKLEME & DÜZENLEME
E-ticaret sitenizin kurulumu gerçekleştirildikten sonra ilk yapmanız gereken iş ürünlerinizi sitenize eklemektir. Ürünlerinizin görselleri iyi optimize edilmiş olmalıdır çünkü çok kalitesiz görseller müşteriyi almaktan vazgeçirebilirken çok yüksek kalitede ve optimize edilmemiş görseller ise sitenizin yavaş açılmasına sebep olacaktır. Bu nedenle ürün görsellerinizin çözünürlüklerini ve boyutlarını iyi ayarlamalısınız.
STOK TAKİBİ
Stoklarınızı düzenli olarak kontrol etmeniz olası sipariş sorunlarını engelleyecektir. Stoğu bitmiş olan ürününüzün sitenizde stoğunun görünmesi ve bir müşteri tarafından satın alınması zor anlar yaşamanıza sebep olur. Size ya para, ya prestij, çoğunlukla da ikisini birden kaybettirir. Eğer hem siteniz hem de pazaryerleri üzerinden satış gerçekleştiriyorsanız stok takibi daha da önemli bir hal almaktadır. Pazaryerlerinde stoğu olmayan ürününüz satılırsa ve siparişi iptal etmek durumunda kalırsanız bu durum pazaryeri puanınızı olumsuz etkileyecektir. Pazaryerlerinde en çok puan düşüren şey ürün tedarik edememe ve sipariş iptalleridir. Hatta örneğin Trendyol’da siparişi tedarik edemediğiniz için iptal ederseniz para cezası ödemek zorunda kalırsınız, hem de her sipariş için ayrı ayrı.
KARGO YÖNETİMİ
E-ticaretin en meşakkatli süreçlerinden biri de kargo sürecidir. Ülkemizde kargo şirketi kalitesi ortalamanın altında olduğundan ötürü kargolar size sıklıkla problem çıkaracaktır. Bu sorunları daha hızlı çözmek için kargo şubenizin müdürü ve personeliyle yakın ilişkiler kurmanız önemlidir. Kargolarınızı sürekli olarak takip etmeniz olası teslimat sorunlarından erken haberdar olarak hızlı bir şekilde çözüm üretmenizi sağlar. Kargonuzun paketlemesi çok önemlidir, özellikle kolay kırılabilecek eşya satışı yapıyorsanız çok iyi şekilde paketlemeli ve mutlaka üzerine kırılabilir olduğuyla ilgili bir not yazmalısınız. Aksi taktirde sağlam bir şekilde alıcıya ulaşması küçük mucizelere bağlıdır 🙂 Kargonuzu gönderirken üzerinde irsaliye bulunmalıdır. Taşıma belgesi(irsaliye, irsaliyeli fatura vb.) olmadan kurumsal bir kargo göndermek kanunen yasaktır. Bu nedenle e-ticaret firmalarının büyük kısmı kargolarını hazırlarken kargo cebi kısmına irsaliyeli faturalarını koyarak gönderirler. Şimdi e-Fatura mükellefiysek ne olacak diye soruyorsunuz muhtemelen. E-Fatura mükellefi olmanız sizi taşıma belgesi düzenleme zorunluluğundan muaf tutmamaktadır. Yani e-faturaya geçmiş olsanız bile o kağıt masrafından maalesef kurtulamayacaksınız.
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
E-Ticarette geri dönen müşteriler önemlidir. Reklam vererek sürekli yeni müşterilere ürün satışı yapmak çok karlı değil. Asıl karınızı ancak memnun müşteri sayınızı artırdıkça elde edeceksiniz. E-ticarette asıl kazanç müşteri biriktirmekten geçer. Her müşterinizle ayrı ayrı ilgilenip her birine gereken özeni göstermeniz gerekmektedir. Rekabetin yoğun olduğu sektörlerde e-ticaret yapıyorsanız bu daha da önem taşımaktadır. Müşterilerinizle ilişkilerinizi sıcak tutmak için sosyal medya hesaplarınızdan interaktif paylaşımlar yapabilir, whatsapp, canlı destek modülü ve sosyal medya mesajlaşmaları sayesinde sürekli olarak onların sorunlarıyla ilgilenebilirsiniz. Başlangıçta bu çok uğraştırıcı bir iş gibi gelebilir, fakat zamanla size çok yüksek cirolar yaptıracak bir yöntemdir. Müşterilerinizin işini yokuşa sürmeyin, bu tarz firmalar kısa sürede internette olumsuz bir şekilde fişlenir ve arama motorlarında arandıklarında ilk olarak haklarındaki şikayetler potansiyel müşterinin önüne gelir. Tabi bunu gören potansiyel müşteri sipariş vermekten vazgeçecektir. Bu konuda küçük düşünmemeniz ve vizyonlu olmanız oldukça önemlidir. Müşterinizi memnun etmek için bir üründen ufak bir miktar zarar edebilirsiniz, fakat bu zarar müşterinizin sizinle ilgili olumsuz görüşlerini sosyal medya mecralarında paylaşmasının vereceği zarardan çok olmayacaktır.
FATURA YÖNETİMİ
Başlangıçta ucuz olsun diye faturayı elle kesme yöntemini tercih edebilirsiniz. Fakat başlangıçta bile bu size oldukça kıymetli olan zamanınızı kaybettirecektir. Ucuz olması için faturayı elle kesmeye çalışan işletmeler genelde başarısız olma ihtimali en yüksek işletmelerdir, çünkü büyüme vizyonuna sahip değiller. Sıfır yatırımla büyük bir e-ticaret girişimine sahip olamazsınız. Faturayı elle kesmek çok uzun zaman alır, 5 sipariş geldiğinde en az 15 dakikanızı fatura kesmekle harcarsınız, sayılar büyüdükçe kaybedeceğiniz zamanı siz hesaplayın. Düzgün bir yazıcı ve fatura entegrasyonuyla 50 tane faturayı 1 dakika içinde basabilecekken elle fatura kesmekle uğraşmanız size kar değil zarar getirir. Ayrıca elle fatura kestiğinizde hata yapma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
SİPARİŞ TAKİBİ & YÖNETİMİ
Siparişlerinizi düzenli takip ederek hızlı bir şekilde kargoya vermeli ve müşterinizi düzenli bilgilendirebilmek için her aşamada sipariş durumunuzu güncellemelisiniz. Genelde müşteriler siparişlerini verdikten en geç 1 gün sonra siparişte herhangi bir güncelleme olup olmadığını görüntülemek için sitenize geri gelirler. Kargo entegrasyonunuz varsa siparişinizi kargoya verdikten sonra siparişiniz otomatik olarak kargoya verildi durumuna geçer. Otomatik SMS ya da mail entegrasyonu kullanıyorsanız siparişin her aşamasında müşterinizi bilgilendirebilirsiniz, ki bu marka imajınız için müşterinizde harika bir etki yaratacaktır.
REKLAM & TANITIM
Reklam yapmadan ürün satamazsınız. Arama motoru optimizasyonu seçeneğiniz var fakat hem reklamdan daha maliyetlidir, hem zaman alır hem de başarı şansı çok düşüktür. Şöyle anlatalım; örneğin bir telefoncusunuz ve iphone 12 için arama motoru optimizasyonu yaptıracaksınız. Google’da arama yaparak ilk sayfada çıkan rakiplerinizi incelerseniz neden ilk sayfada çıkma ihtimalinizin olmadığını anlayacaksınız. İlk sayfada çıkan siteler kısaca Türkiye’nin en büyük eticaret siteleridir ve onların SEO için ayırdığı bütçeyle yarışamazsınız.
Reklam stratejisi olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler için en mantıklı strateji Google Alışveriş ve Facebook Katalog reklamlarıdır. Bu reklamlar sayesinde en uygun maliyetle en yüksek sayıda potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Farklı reklam türlerini de deneyebilirsiniz fakat saydığımız reklam türleri kadar etkili olmayacaktır hiçbiri. Yalnızca ana reklamınızı desteklemek için ufak görüntülü reklamlar çıkabilirsiniz. Google Alışveriş ve Facebook Katalog reklamları gelişen yapay zekaları sayesinde zamanla mağazanıza en uygun müşterileri hedeflerler. Bu yüzden bu reklamlara zaman vermelisiniz. Bütçenize göre değişmekle birlikte bu reklamların tamamen optimize olması birkaç aya kadar sürebilir.
MARKA YÖNETİMİ
Cirolarınızı ve karınızı artırmanızın en önemli yolu bir marka yaratmaktan geçer. İnternette prestijli bir markaya sahip olmak için uzun vadeli düşünmeli, reklam ve tanıtım stratejilerinizi buna göre belirlemelisiniz. Marka değerinizi artırmak için marka bilinirliği içeren reklamlar vermeniz çok uygun maliyetlerle çok sayıda kişiye ulaşmanızı sağlar. Bu reklamlar “yayınla ve unut” tarzı reklamlardır. Bir kere yayınlayıp aylık belli bir bütçe belirleyerek bir daha dokunmazsınız. Markanızın internette bir sicili olacağını unutmayın. Sicilinize eklenecek tek bir kötü kayıt bile marka imajınızı zedeler. Bu nedenle müşteri memnuniyetine gereken önemi vermelisiniz. İnsanların markanızdan haberdar olması için e-ticaret siteniz ve sosyal medya hesaplarınız oldukça önemlidir. Pazaryerlerinde yalnızca markanızın tanıtımını yapmak için ürün sergileyebilirsiniz fakat örneğin Trendyol’da bir ürününüzü alan kişiye sorulduğunda x firmasından değil Trendyol’dan aldım diyecektir. Pazaryerlerinin markanıza pek fazla katkısı olduğu söylenemez.
PAZARYERİ YÖNETİMİ
Pazaryerleri hızlıca satışa başlamanız için en uygun yerlerdir. E-ticaret sitesi bile kurmadan doğrudan yalnızca pazaryerlerinden satış yapabilirsiniz. Yalnızca gerçekleşen satışlarınızdan komisyon ödersiniz. Evet, pazaryerleri sizin üzerinizden, sizden daha çok para kazanıyorlar. E-Ticaret grupları bu tarz yakınmalarla doludur. Marka olmak sizi pazaryerlerine mahkum olma zorunluluğundan kurtarır. Bu nedenle yapmanız gereken en mantıklı şey pazaryerlerini kullanırken aynı zamanda kendi markanızı inşa edebileceğiniz bir e-ticaret sitesine sahip olmak ve satışlarınızı bu site üzerinden yapmaktır.
ÖLÇÜMLEME & ANALİZ
Satışlarınızı, potansiyel satışlarınızı, müşteri portföyünüzü ölçümlemek size yol gösterir. Örneğin hangi ürününüzün daha çok dönüşüm aldığını analiz ederek o ürüne yoğunlaşabilir, bütçenizi o ürünün stoğunu artıracak şekilde yönetebilirsiniz. Bu ayrıca internette hangi tür ürünlerinizin satılacağıyla ilgili size fikir vererek, ileride amiral gemisi olacak ürünlerinizi belirlemenizi sağlar, ki en büyük karları bu ürünler üzerinden yaparsınız. Size kimse hangi ürünün çok satacağını söylemez, bunu ölçerek kendiniz analiz etmelisiniz.
PROFESYONEL DESTEK
Tek başınıza tüm bu işlerin üstesinden gelmeniz mümkün değil. Ayrıca yukarıda saydığımız bir çok konuda teknik bilginizin olması gerekir. Bu noktada önünüze 2 yol çıkar. Ya birkaç çalışan alarak bu işleri yine kendi şirket bünyenizde devam ettireceksiniz ya da işi profesyonel bir ajansa devredeceksiniz. Birinci yol tahmin edeceğiniz gibi oldukça maliyetlidir. Yalnızca bir çalışanın işletmeye maliyeti günümüzde 5.000₺ civarında. Sizin bu operasyonu başarıyla devam ettirebilmeniz için minimum 3 çalışan daha işe almanız gerekecektir. Bu da işletmenize aylık en az 15.000₺ gibi ağır bir yük bindirecektir.
Fakat e-ticaret operasyonunuzun teknik bilgi gerektiren kısmını bu konuda uzman profesyonellere devrederek iş yükünüzü oldukça hafifletebilirsiniz. AXIS olarak biz yukarıda saydığımız hizmetlerin neredeyse hepsinde size çözüm sunuyoruz. Ayrıca güçlü alt yapılarıyla öne çıkan Ideasoft ve Ticimax bayiliklerimiz sayesinde de e-ticaret sitenize uygun maliyetlerle sahip olmanızı sağlıyoruz. Detaylı bilgi ve teklif için bize ulaşabilirsiniz.